Élethelyzetek, életszakaszok, hétköznapi kockázatok

A fertőzések elkerüléséért mi magunk is tehetünk, például tiszta, száraz, pamut fehérnemű viselésével, megfelelő intim higiéniával, az intimzuhany használatának kerülésével, kézmosással stb., azonban előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére ez kevésnek bizonyul. Vannak olyan élethelyzetek és életszakaszok, amikor kevésbé vagy egyáltalán nem tudjuk kikerülni a fertőzést okozó kockázatokat. Ilyenkor érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a megelőzésre hüvelyflóránk természetes egyensúlyának helyreállításával vagy fenntartásával.

 

Melyek lehetnek a hüvelyflóra egyensúlyát befolyásoló élethelyzetek, hétköznapi kockázatok?

NYARALÁS

Végre elérkezett a várva-várt nyaralás, készülj fel időben a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére!

Nyaralás alatt lazábbak és gondtalanabbak vagyunk, ezért előfordulhat, hogy kevésbé figyelünk oda az intim egészségünkre, aminek kellemetlen következményei lehetnek. A legidillibbre tervezett pihenést is egy pillanat alatt tönkre teheti, ha folyással, szűnni nem akaró viszketéssel, azaz a hüvelyfertőzés tüneteivel kell szembesülnünk. Ugye ismerős a kép? Tömött medencék, koszos WC-k, a kézmosási lehetőség hiánya, nedves fürdőruha… a fertőzések melegágyai. A fertőzések megelőzése érdekében fontos a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása, hogy a kórokozók ne tudjanak megtelepedni és kellemetlen tüneteket okozni!

STRANDOLÁS

Jaj, úgy élvezem én a strandot…!
Vagy mégsem?

Senkinek nem kell bemutatni, hogy mi minden fut át az ember lányának a fejében egy tömött medence látványától. Ekkor sokunkban felmerül a fertőzés lehetősége, ezért sokunknál a strandolás csak a napozást és a zuhany alatti felfrissülést jelenti. A fertőzések megelőzésében fontos a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása annak érdekében, hogy a kórokozók ne tudjanak megtelepedni és kellemetlen tüneteket okozni!

FESZTIVÁLOK

Forró nyári éjszakák, fesztiválok, ahol bármi megtörténhet…

Koncertek, hajnalig tartó bulik, napközben napozás, strandolás… és az a jóképű srác… Nyáron faljuk az életet, gondtalanul halmozzuk az élvezeteket. Ilyenkor érdemes a hüvelyflóránk egyensúlyára is nagyobb figyelmet fordítanunk, hogy csak a szép emlékek maradjanak meg a nyári élményeinkből.

UTAZÁS

Figyelj oda a higiéniára!

Ugye Te sem szívesen használod utazás közben a vonatok, repterek, benzinkutak vagy egyéb nyilvános helyek mellékhelyiségeit? Nem vagy egyedül ezzel, azonban utazáskor elkerülhetetlen a nyilvános mellékhelyiségek használata. Ilyenkor tegyél meg mindent annak érdekében, hogy betartsd az alapvető higiéniás szabályokat: fertőtlenítsd a WC ülőkét, a kilincseket és moss alaposan kezet. A hüvelyflórád egyensúlyban tartásával növelheted az intim területeid fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét.

INTIM PILLANATOK

Meghitt együttlét?

Tudtad, hogy a szexuális élet olykor kedvezőtlenül hat a hüvely savas állapotára? A szexuális aktus során sérülhet a hüvelyhám, illetve az ondó -lúgos kémhatása miatt- a hüvely pH-ját a rossz irányba tolja. A szexuális élet intenzitásának növekedése, új pár vagy a szexuális partnerek gyakori váltogatása, illetve az óvszer használata sem kedvez a hüvelyflóra egyensúlyának. Mindezek felboríthatják a hüvely ökoszisztémáját és így könnyebben kialakulhat fertőzés, ami kellemetlen tünetekkel jár: hüvelyfolyással, égő, viszkető érzéssel és olykor fájdalmas vizeléssel. Ilyenkor tanácsos orvoshoz fordulni a kialakult fertőzés kezelése végett, majd ezután a hüvelyflórát helyreállítani, hogy a szexuális együttlétek valóban csakis a gyönyörről szóljanak!

MENSTRUÁCIÓ

Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene!

Sok nőnél a menstruáció idején gyakrabban fordul elő hüvelyi fertőzés. Ennek oka, hogy a menstruációs vér enyhén lúgos kémhatása átmenetileg megváltoztatja a hüvely pH-ját, melyet normális esetben a lactobacillusok által termelt tejsav rövid időn belül helyreállít. Azonban a tamponok, egészségügyi betétek helytelen használata, nem eléggé gyakori cseréje miatt vagy a menstruációs ciklus hormonális változásaival szemben kevésbé stabil hüvelyflórával rendelkező nők esetében felborulhat a hüvely ökoszisztémája és fertőzés alakulhat ki. Ezért aki hajlamos a menstruáció alatti fertőzések kialakulására, annak érdemes jobban odafigyelnie a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzésére, és a menstruációs ciklus utáni regenerációjára.

GYÓGYSZERES KEZELÉSEK

Gyógyszeres kezelésben részesülsz?

A gyógyszerek szedése szintén egy a számos tényező közül, amelyek fel tudják borítani a hüvely természetes egyensúlyát. A szteroidok, hormonkészítmények és antibiotikumok megzavarhatják a normál hüvelyflórát. Az antibiotikumok szedése következtében például nemcsak a kórokozók, de a tejsavbaktériumok mennyisége is csökkenhet, és elszaporodhatnak a panaszt okozó baktériumok. Ezért ajánlott antibiotikumkúra után a hüvelyflóra helyreállítása.

SZÁRAZ SZEXUÁLIS ÉLET

Fájdalmasak az együttlétek?

Hüvelyszárazság esetén a hüvely nem termel elegendő mennyiségű hüvelynyákot, ami a szexuális együttlét során fájdalmat, égő érzést okozhat. Egy tanulmány szerint a középkorú és idősebb nők 20-45%-át érinti ez a probléma. Kialakulásának számtalan oka lehet, például fogamzásgátlók és egyes gyógyszerek szedése, kemoterápia, bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség) hozzájárulhatnak a megjelenéséhez, azonban a legtöbb esetben a női nemi hormonok csökkent termelődésével áll összefüggésben, ami a menopauzában lévő nőket érinti leginkább.

Management of symptomatic vulvovaginal atrophy: 2013 position statement of The North American Menopause Society
*VVA PS FINAL galleys 081913.pdf (menopause.org) Menopause: The Journal of The North American Menopause Society Vol. 20, No. 9, pp. 888/902 DOI: 10.1097/gme.0b013e3182a122c2

MENOPAUZA

Gondoskodj intim területeid épségéről a menopauza alatt is

Mi is az a hüvelyi atrófia?
A hüvelyi atrófia néven ismert elváltozás a menopauza beállta után alakul ki, de már a pre-menopauza időszakában elkezdődik a folyamat. Általában 45 és 55 éves kor között lassan leáll a petefészkek hormontermelése, és az elmaradó ösztrogén termelés következtében a hüvelyfal elvékonyodik, ami egy sor elváltozást és tünetet hoz magával. A tünetek a következők lehetnek: hüvelyszárazság, égő, viszkető érzés, hüvelygyulladás, kellemetlen, fájdalmas szexuális együttlét, sárgás folyás. Atrófiás hüvelygyulladás esetén használd a Gynoflort, mely kettős hatóanyagával segíti a hüvely természetes védekezőképességét helyreállítani és biztosítja a hüvely hámszövetében a jó vérkeringést, valamint azt, hogy a hámréteg megfelelően vastag, rugalmas és nedves legyen.

TERHESSÉG, SZOPTATÁS

A megelőzés kiemelten fontos a kismamák számára

Terhesség alatt a hormonális változások hatására megváltozik a hüvely pH-ja, normál flórája és a hüvelyben normálisan is jelen lévő kórokozók egyensúlya felborulhat, ami gombás vagy bakteriális fertőzést idézhet elő. A terhesség első harmadában az emelkedő hormonszintek, az utolsó harmadában pedig a kissé tágabb hüvely miatt a kismamák sokkal fogékonyabbak lehetnek a kívülről jövő fertőzésekre is. A két leggyakoribb női intim fertőzés a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis, amelyek sajnos könnyen kiújulhatnak, visszatérhetnek. A kezeletlen bakteriális vaginózis ráadásul később szövődményeket is okozhat, nemcsak az anyát, de a magzat épségét, egészséges fejlődését is veszélyeztetheti, akár vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethet. Ezért nagyon fontos már a fogantatást megelőzően is gondoskodnunk az egészséges hüvelyflóráról, így csökkentve a terhesség során esetlegesen kialakuló fertőzések kockázatát. Amennyiben a terhességed folyamán bármilyen fertőzésre utaló tünetet észlelsz magadon, fordulj nőgyógyászodhoz, aki az állapotodnak megfelelő kezelést fogja előírni számodra.